petak, 1. srpnja 2011.

Urušava se schengenska zona? Danska zatvorila svoje

DANSKA je u petak potvrdila ranije najavljeno ponovno uvođenje carinskih kontrola na svim svojim granicama. Danska, koja je članica Europske unije, tako je napustila schengensku zonu.

Danci su granice odlučili zatvoriti u nadi da će smanjiti rastući kriminal i ilegalnu emigraciju. No, ova odluka u Europskoj uniji naišla je na žestoke kritike. Europski diplomati Danskoj su poručili da uvođenjem graničnih kontrola krše pravilo EU o neometanom putovanju unutar zone schengena.

Danska oporba također se protivi ponovnom zatvaranju granica, uz objašnjenje da se vlada na ovaj način samo ulizuje nacionalistima i da će zatvaranje granica oštetiti danski izvoz.

Međutim, vladajući ne planiraju odustati od svoje odluke, koju je danas potvrdio i parlamentarni Odbor za financije. Kroz narednih nekoliko godina na danskim će granicama tako osvanuti novi kontrolni punktovi s obnovljenim carinskim zgradama i novom opremom koja će skenirati registracijske tablice svih vozila.

Planira se zapošljavanje 98 novih ljudi koji će raditi na carini, od čega će 50-ak biti zaposleno već idući tjedan. Carinske kontrole bit će nasumične. Putovnice se neće provjeravati. Danska vlada tvrdi da uvođenjem granica ne krši nikakve propise i da će u uvođenju novog sustava kontrole usko surađivati s Bruxellesom.

Nema komentara:

Objavi komentar