subota, 19. siječnja 2013.

Hrvatska priznala sirijsku opoziciju kao jedinog legitimnog predstavnika

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST broj 9/2013
Zagreb, 18. siječnja 2013.

Kako je i najavljivano, Republika Hrvatska donijela je odluku o priznanju Nacionalne koalicije za opozicijske i revolucionarne snage kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Hrvatska smatra da će Koalicija pridonijeti uspostavi temelja za političku tranziciju u Siriji što će dovesti do stvaranja uvjeta za razvoj Sirije kao demokratske države koja će poštivati temeljna ljudska i građanska prava.

Hrvatska izražava zabrinutost nastavkom dramatičnog povećanja nasilja u Siriji i teške humanitarne situacije civilnog stanovništva te velikog broja izbjeglih u susjedne države.

Također, Republika Hrvatska pruža snažnu podršku posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige Lakhdaru Brahimiju u naporima za pokretanje mirovnog procesa i pronalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu temeljem Ženevskog sporazuma.

Ključnim smatramo koordinaciju svih međunarodnih čimbenika u rješavanju sirijske krize u cilju što skorijeg prekida nasilja te zaustavljanja daljnje humanitarne katastrofe i mogućih pogubnih posljedica za regiju.

Ured glasnogovornika
www.mvep.hr

Nema komentara:

Objavi komentar