nedjelja, 23. listopada 2011.

Saving the world economy from Gaddafi


Zapadne sile započele su vojnu intervenciju u Libiji ne da bi zaštitile civile ili se dokopale nafte, već da bi sprečile nameru Moamera el Gadafija da uvede zlatni, odnosno islamski dinar, zajedničku afričku valutu utemeljenu na razervama zlata, tvrde finansijski stručnjaci. Uvođenje afričke valute iz korena bi promenilo odnose u svetskoj ekonomiji, a dolar, odnosno SAD, preko noći bi izgubile 70 procenata svoje kupovne moći.

Osnivač britanske organizacije „Ministri of pis" Džejms Tring kaže da je Gadafi o zajedničkoj afričkoj valuti organizovao dve konferencije, prvu 1986. i drugu 2000. godine.

- Svi su bili zainteresovani, većina afričkih zemalja bila je oduševljena tom idejom. Gadafi je nekoliko meseci pre vojne intervencije ponovo pozvao afričke i muslimanske zemlje da se udruže i stvore valutu koja će konkurisati evru i dolaru - kaže Tring, i dodaje da bi Afrikanci u tom slučaju naftu i svoje druge proizvode prodavali isključivo za zlatni dinar.

Libija ima 144 tone zlata

- Ipak, Zapad je saznao za njegov plan da se „oslobodi" dolara i uvede novu valutu i zbog toga je postao meta - kaže Tring.

On je naglasio da je činjenica da muslimanske zemlje raspolažu najvećim svetskim bogatstvima, što je i osnovni preduslov za uvođenje sopstvene valute sa zlatnim pokrićem.

- Bogatstvo države zavisilo bi od toga koliko ima zlata, a ne koliko dolara prodaje - ističe Tring, i navodi primer da Gadafijeva Libija ima 144 tone zlata, dok Velika Britanija ima dvostruko više, ali zato s druge strane ima i deset puta više stanovnika.

Tring navodi i da je vezivanje neke valute za zlato zabranjeno statutom Međunarodnog monetarnog fonda.

- Povratak na bilo kakvu formu zlatnog standarda značio bi kraj vladavine dolara, što je jedino čega se plaše SAD. Za Amerikance je poznato da je dolar jedina religija u koju veruju odmah nakon rođenja. Zlato je za njih „varvarski relikt" - zaključuje Tring.

Srušili i Sadama

Mnogi analitičari podsećaju da su i sankcije i kasnija invazija na Irak posledica toga što su SAD očajnički želele da spreče da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prebaci trgovinu nafte sa dolara na evro.

- Sadam Husein je 2000. godine objavio da će se iračka nafta prodavati za evre, a ne za dolare. Svi znamo šta se nakon toga dogodilo s njim - navode analitičari.

a

Duga tradicija

Muslimanska zajednica danas čini više od 20 procenata svetskog stanovništva. U istorijskom sećanju muslimana jeste da su od osnivanja svoje muslimanske države Kalijata u VII veku, pa do njenog okončanja u XVIII veku, imali svoj zlatni novac, upravo zlatni dinar. Pod pritiskom političkih promena u XIX i XX veku, papirni novac je potisnuo zlatni dinar. To je, prema snažnom uverenju muslimana, urađeno kako bi zapadne sile zavladale ogromnim prirodnim bogatstvima muslimanskih zemalja.

I danas je ostala velika privrženost muslimana prema zlatu kao simbolu prave vrednosti.

Inače, arapski zlatni dinar ili islamski dinar, iako nije u upotrebi u zvaničnim finansijskim kanalima, postoji od 2001. godine. Kovanica je težine 4,25 grama 24-karatnog zlata i vrednost jednog dinara iznosi 230 dolara. Vrednost mu se temelji na osnovu svetske potražnje za zlatom. Zlatni novčići su odmah stavljeni na raspolaganje muslimanskoj javnosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Protiv Gadafija formiran međunarodni fond za podršku pobunjenicima

Amerika daje 6,5 miliona žrtvama

Međunarodna kontakt grupa za Libiju dogovorila je na sastanku u Rimu uspostavljanje posebnog fonda za podršku pobunjenicima u Libiji. Iz fonda će biti moguće da se pobunjenicima, koji se bore protiv režima Moamera Gadafija, na transparentan i efikasan način dostavi novac. Istovremeno, SAD su objavile da će deblokirati dodatnih 6,5 miliona dolara za žrtve sukoba koji traju u gradu Misrati. Ukupna američka pomoć namenjena žrtvama vojne akcije u Libiji iznosi 53,5 miliona dolara.

U međuvremenu, u Misrati, lučkom gradu na zapadu Libije, ne prestaju žestoke borbe između snaga lojalnih Gadafiju i pobunjenika. Progadafijeve trupe pucale su i na međunarodni humanitarni brod „Red star van", koji pomaže u evakuaciji ljudi iz grada. Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je samo u toku jučerašnjeg dana evakuisano oko 800 ranjenika iz Misrate.

Nema komentara:

Objavi komentar